Statiegeld

Statiegeld flessen

Surinaamse Brouwerij heeft meer dan 68 jaar meerdere statiegeldflessen in gebruik te weten: van het Parbo Bier merk de bruine 1 liter fles meer bekend als de Djogo en van het lokaal geproduceerde Heineken ® merk de 25 cl en 60 cl flesverpakkingen.

Statiegeld flessen hebben in overige delen van de wereld hun nut bewezen omdat deze milieuvriendelijker zijn dan flessen zonder statiegeld. Dat komt vooral omdat de schone flessen die weer ingeleverd worden weer gebruikt kunnen worden en er zodoende dus veel minder zwerfafval in het milieu terecht komt. Om het statiegeldsysteem optimaal draaiende te kunnen houden hebben wij hiervoor de consument en de winkelier nodig.Als je als consument jouw lege flessen inlevert draag je bij aan een schoner milieu en recycling. Wees dus slim en lever ‘m in!

Het statiegeld proces is als volgt simpel uit te leggen; Je koopt een biertje bijvoorbeeld in een 1 liter fles bij de supermarkt of een andere winkel en betaalt SRD 10,00 extra. Wanneer je deze fles leeg inlevert ontvang je SRD 10,00 terug. Vervolgens gaat de fles het retourproces in om vervolgens opnieuw in de productie te worden gebruikt. Statiegeld is ook van toepassing op de Parbo Bier Krat en Heineken krat dan wel voor SRD 50 per lege krat.

Statiegeld flessen en kratten kunnen elke dag van maandag tot en met vrijdag worden ingeleverd bij:

  • PC SHOP: Brouwerijweg #1 (Saron), Ma t/m Vr tussen 08:00u-16.00u
  • Opkooppunt: Surinaamse Brouwerij, Ringweg Zuid #241, Ma t/m Vr tussen 08:00u-16.00u
  • Alle supermarkten en winkeliers

Statiegeld flessen

Surinaamse Brouwerij heeft thans 2 statiegeld flessen een bruine 1 liter fles meer bekend als de Djogo en de bruine 250 ml fles voor Parbo Bier en Parbo Radler.
Het statiegeld proces is heel simpel; Je koopt een biertje in een 1 liter fles bij de supermarkt of een andere winkel en betaalt srd 5,00 extra. Wanneer je deze fles inlevert ontvang je srd 5,00 terug. Vervolgens gaat het flesje het retourproces in om vervolgens opnieuw in de productie van glazen flessen te worden gebruikt. Als je als consument dus al je flessen inlevert, kan je zelf bijdragen aan bijna 100% recycling.

Statiegeld flessen en kratten kunnen elke dag van maandag tot en met vrijdag elke dag ingeleverd worden bij onze PC Shop op de Brouwerij tussen 11.00u en 16.00u. We moeten concluderen dat het statiegeld proces in Suriname nog niet optimaal verloopt terwijl het in andere landen heeft bewezen een positieve invloed te hebben op het gedrag van consumenten bij het veroorzaken van zwerfafval. Consumenten zullen namelijk een financiële prikkel hebben om verpakkingen in te leveren in plaats van deze weg te gooien of achter te laten. Daarnaast zullen er mensen zijn die geprikkeld worden verpakkingsmateriaal uit het zwerfafval op te rapen en in te leveren. Hierdoor zal de hoeveelheid zwerfafval naar verwachting afnemen.