Statiegeld

Statiegeld flessen

Surinaamse Brouwerij heeft thans 2 statiegeld flessen een bruine 1 liter fles meer bekend als de Djogo en de bruine 250 ml fles voor Parbo Bier en Parbo Radler.
Het statiegeld proces is heel simpel; Je koopt een biertje in een 1 liter fles bij de supermarkt of een andere winkel en betaalt srd 5,00 extra. Wanneer je deze fles inlevert ontvang je srd 5,00 terug. Vervolgens gaat het flesje het retourproces in om vervolgens opnieuw in de productie van glazen flessen te worden gebruikt. Als je als consument dus al je flessen inlevert, kan je zelf bijdragen aan bijna 100% recycling.

Statiegeld flessen en kratten kunnen elke dag van maandag tot en met vrijdag elke dag ingeleverd worden bij onze PC Shop op de Brouwerij tussen 11.00u en 16.00u. We moeten concluderen dat het statiegeld proces in Suriname nog niet optimaal verloopt terwijl het in andere landen heeft bewezen een positieve invloed te hebben op het gedrag van consumenten bij het veroorzaken van zwerfafval. Consumenten zullen namelijk een financiƫle prikkel hebben om verpakkingen in te leveren in plaats van deze weg te gooien of achter te laten. Daarnaast zullen er mensen zijn die geprikkeld worden verpakkingsmateriaal uit het zwerfafval op te rapen en in te leveren. Hierdoor zal de hoeveelheid zwerfafval naar verwachting afnemen.